MTAB
Menu

Case

En överblick över uppdrag vi genomfört under åren. Casen spänner över alla våra verksamhetsområden inom turnerande verksamhet, scenkonst och tv / broadcast.

Turné med Zara Larsson

Vi fick den stora äran transportera Zara Larssons Europaturné. Zara är ett av de största namnen på den Europeiska livescenen och en fantastisk publikmagnet runt om i världen. Europaturnén hade premiär den 1:e juni på Gröna Lund, därefter har vi varit på besök i bl.a. Isle of Wight, Paris, Amsterdam och Umeå.

På Europaturné med
 Cirkus Cirkör
"Cirkus Cirkörs "Limits" är en cirkusföreställning av högsta kvalitet"

skriver Expressen om “Limits” från Cirkus Cirkör. Vi är ute på vägarna med den hyllade föreställningen, från London vidare ut i Europa.

Uppdrag: flytta finkänsliga instrument

Det blev stående ovationer efter att Göteborgs Symfoniker bjudit på konsert i Vara konserthus. Daniel Arnesson, scenchef, berättar: – Det är fantastiskt kul att få vara en del i att arrangera konserter med både klassiska och moderna musikstycken. Genom att turnera både inom Sverige och internationellt tillgängliggör vi musiken för många olika människor.

MTAB har varit Göteborgs Symfonikers partner i många år. Daniel menar att det är få som ”klarar av” den här typen av leveranser.

“Det krävs erfarenhet kring hur man handhar klassiska instrument, så långsiktigt partnerskap är viktigt för oss. Vi vill gärna ha samma chaufför varje gång. Hanteringen av vår last är extremt viktig och våra känsliga instrument kräver termoskåp som håller exakt 22 grader.”

Efter Vara fortsatte turnén mot Stockholm och i början av juni samlas en ovanligt stor ensemble i Göteborg. 150 musiker kommer vara engagerade och konserten med Schönbergs jättelika ”Gurrelieder” på programmet spelas på Prioritet Serneke Arena.

Roligt att MTAB får vara en viktig del i detta arbete med att sprida klassiska toner.

På turné med Marble Machine

Du har väl inte missat the Marble Machine? Detta konstverk av kreativitet som spelar vibrafon, elbas och trummor med hjälp av spelkulor har tagit internet med storm. Verket är konstruerat av Martin Molin, musiker i den svenska musikgruppen Wintergatan. Vi ansvarade för transporten av verket till Museum Speelklok i Utrecht, Nederländerna. Dessutom hanterar vi transporten av deras kommande Marble-turné.

På turné med Riksteatern

I Hallunda, en söderförort till Stockholm, huserar Riksteatern. I ett specialbyggt hus skapas ett tjugotal teaterföreställningar varje år. Förutom ett sexvåningshus med alla olika former av administratörer och konstnärliga ledare, finns en teaterverkstad med snickeri, ljus- och ljudförråd, kostymförråd och sex olika scener. Och alla föreställningar som produceras rullar sedan runt i Sverige.

Riksteatern i Umeå

I Hallunda, en söderförort till Stockholm, huserar Riksteatern. I ett specialbyggt hus skapas ett tjugotal teaterföreställningar varje år. Förutom ett sexvåningshus med alla olika former av administratörer och konstnärliga ledare, finns en teaterverkstad med snickeri, ljus- och ljudförråd, kostymförråd och sex olika scener. Och alla föreställningar som produceras rullar sedan runt i Sverige.

Utrustningen transporterades i en sk citytrailer på 70 kbm och allt vägde ca 5 ton. Produktionen byggdes mestadels upp från grunden i tomma gymnastikhallar. Tommy Norling medverkade med scensupport som bestod i att bygga upp och riva gradängen, med ca 100 sittplatser. Han vägledde de frivilliga medarbetarna i bygget.

I en normal turné från Riksteatern ingår det förutom skådespelare alltid en teknisk ledare och turnéledare. De hanterar allt praktiskt under turnén och medverkar också bakom scenen på föreställningarna.

– Vid större föreställningar har vi fler medarbetare bakom scenen, då ingår det oftast en scenmästare, en ljus- och en ljudtekniker samt en kostymtekniker, berättar Håkan Wahlström, teknisk chef på Riksteatern (sedan denna text skrevs har dock Håkan slutat på Riksteatern, reds. anm.).

Håkan basar över ca 40 fast anställda och 40 frilansande tekniker som arbetar i snickerier, verkstäder och alla förråd.

– I Hallunda bygger vi upp alla föreställningar från grunden och provspelar dem på någon av våra sex scener, innan de åker ut på turné.

Det är ett långt förberedelsearbete och en stor logistisk manöver att skapa så många olika former av teatermiljöer. Allt ska specialanpassas för de olika spelsituationer som man möter ute bland teaterföreningarna i landet.

– Vi har ett digert register där i stort sett samtliga förutsättningar för de flesta spellokaler finns nerskrivna, berättar Håkan. När det gäller Unga Riks, som spelar skolteater, är inga moduler bredare än 80 cm, för att de ska kunna bäras in i skollokalerna.

För att stödja logistikapparaten finns det en speciell turnékoordinator som syr ihop alla föreställningar och ser till att det bokas bilar med tillräcklig storlek för var föreställning. I planeringen av turnéerna måste man också lägga in spelningarna så att förarna kan få de lagstadgade 11 timmarnas vila mellan körningarna.

– Vi samarbetar sedan många år med MTAB som har en rad trailers och lastbilar i olika storlekar: 40, 80 eller 120 kubikmeter stora. Redan i början av planeringen av varje föreställning bestämmer den så kallade uppdragsledare på Riksteatern vilken typ av bil som ska användas.

MTAB:s miljöarbete

Ett viktigt steg i MTABs miljöarbete är att man har anslutit sig till FN programmet Global Compact som utöver rena miljöfrågor behandlar mänskliga rättigheter. MTAB ingår i kategorin Industrial Transportation.

Global Compact lanserades av Kofi Annan för ca fem år sedan för att främja ett socialt och miljömedvetet ansvarstagande hos internationellt verksamma företag. Idag är hundratals företag från alla delar av världen engagerade i Global Compact.

Miljöprinciperna i Global Compact

  • Stödja förebyggande åtgärder för att motverka miljöproblem
  • Ta initiativ för att stärka ett större miljömedvetande
  • Uppmuntra utvecklandet av miljövänlig teknik